20120330-192346-Blandat2

Nikon D800 – Video

En av de största nyheterna hos Nikon D800 jämfört med D700 är videofunktionen. Man har förbättrat den jämfört med tidigare modeller och använder videofunktionen ganska hårt i marknadsföringen av kameran. T ex genom den påkostade promofilmen Joyride:

Funktioner som framhävts är t ex okomprimerad HDMI ut och nivåjustering för mikrofon etc.

Moiré

Vad det har varit oroväckande tyst om är moiré. Efter att ha använt D800 för att filma ett enda litet klipp här i Göteborg står det klart varför:

D800 verkar vara precis lika dålig som tidigare Nikonkameror vad det gäller moiré!

Moirén som uppkommer på video ska inte sammanblandas med den som kan uppkomma i foton. Det har skrivits sida upp och sida ner om moiré iom att Nikon gjort två versioner om D800. En med ett normalt antialiasingfilter för att motverka moiré och en där antialiaseffekten är neutraliserad. På denna modell, D800E, varnar Nikon för att moiré kan uppkomma.

Men moirén som man får i video beror på hur man bär sig åt för att komma från sensorns 36MPix till 1080p (ca 2MPix). Den lär vara likartad på D800 och D800E. I video är moiré klart mycket mer synbar, dels eftersom den ser ut att röra sig om man panorerar kameran, dels pga att bilden har en mycket lägre upplösning och moirén därigenom blir tydligare. Här är ett klipp jag filmade från Götaplatsen i Göteborg. Youtube mosar sönder det mesta av detaljerna och moirén syns inte i låga upplösningar så: Se till att kolla i 1080p och fullskärm.

Även om man kollar 1080p fullskärm på youtube så är bilden ganska mjuk och detaljlös jämfört med originalet och moirén inte alls så framträdande som när man ser originalklippet. Här en croppad framegrab i 100%:

Nikon D800 Moiré 100% Crop framegrab from 1080p video

Tydlig moiré

Tråkigt att man inte kommit längre med att få bort moirén, Canons nya 5D ska vara bättre i det hänseendet men på bekostnad av att bilden inte alls är lika skarp som jag förstått det.

Bildkvalité

Bortsett från moiréproblemet så ser bilden bra ut, jag har inte testat mer än 5 minuter men jag gillar vad jag sett. Här en liten videosnutt inspelad med 24-70 i 1080p/24fps f/2.8 1/50s. Picture Control Neutral, ingen grading.