Actionparken Fokustest D800

D800 – Första intrycken

Gick en liten sväng för att testa D800 idag här i Göteborg och jag gillar kameran. Här kommer mina första intryck.

Byggkvalité och känsla

Eftersom jag använt D700 de senaste 3 åren så blir det naturligt  att jämföra med den och D800 känns mycket lik. Samma höga kvalitetskänsla, till och med aningen bättre eftersom gummit är matt och fint. Den lite jobbiga gummiluckan till kontakterna är bytt mot en lite hårdare och mer lätthanterlig, avtrycksknappen har en annan vinkel och greppet är lite annorlunda, känns som det smalnar av nedtill, på det hela taget bra grepp precis som på D700. Att den är lättare är inget jag märker.

USB-anslutningen känns lite ömtålig och är ett klart steg ner från D700. Det känns som man nog borde skaffa sig en kortläsare istället för porten på D800 och sladden känns väldigt ömtåliga.

Sökare och skärm

Ingen uppenbar skillnad mot D700, den visar iofs 100% och jag upplever det som att sökarbilden är något större men det kanske bara är inbilning. Skärmen är ett lyft, ser bättre ut helt enkelt.

Exponering

Har bara tagit ett par hundra foton än så länge och inte under speciellt varierande förhållanden så det här är inget definitivt utlåtande men kameran exponerar väldigt lika vad jag är van från D700, inga konstigheter och oftast bra exponerat. Jag har bara kört matrismätning än så länge men det är väl där skillnaderna skulle ha funnits. Efter att ha läst på forum om att sensorn är väldigt lik D7000 blev jag lite orolig eftersom jag med D700 vant mig vid att ligga ganska långt till höger i histogramet och lätt kunna rädda eventuella högdagrar. D800 sägs vara lite tvärtom, inte lika mycket att hända hos eventuellt utbrända högdagrar men desto mer att hämta genom att ljusa upp skuggorna.

Utbrända högdagrar

Utbrända högdagrar

Utbrända högdagrar räddade

Utbrända högdagrar räddade i Lightroom 4

AF

Med mitt 24-70 är AF oerhört snabb och vad jag kunnat se än så länge väldigt exakt. Det objektivet är väldigt snabbt på D700 också men jag upplever det som ännu snabbare på D800. Likadant med nya 85/1.4, aningen snabbare än på D700 i bra ljus är min uppfattning. Testade till och med att fota lite skatebaord med 85an. Det är inte direkt känt för sin bländande AF-hastighet och jag har aldrig testat nåt liknande med det på D700 men det funkade riktigt bra. Här kan man även se vilken grym upplösning kameran har! Och det här är på actionbilder!

Actionparken Fokustest D800

Första bilden

Actionparken Fokustest Nikon D800 (2)

Andra bilden

Actionparken Fokustest D800 (3)

Tredje bilden

Actionparken Fokustest D800 (4)

Och fjärde bilden, också i fokus

Förutsättningarna är ju bästa tänkbara vad gäller ljuset men det är ändå imponerande vad bra den höll skärpan. Här 100% Crop av andra bilden, default sharpeninställningar i LR och ”normal” valt vid genereringen av jpeg. (1/2500s, f/2.8, ISO100)

Nikon D800 Fokustest 100% Crop

100% Crop av bild 2 ovan

Jag har även lite snabbt hunnit med att testa på kvällen. Tycker att AF beter sig lite obeslutsamt men jag får återkomma eftersom jag bara testat ett objektiv och ca 30 exponeringar.

I liveview är AF mycket snabbare än D700.

Hastighet

Den känns väldigt lik min D700 även här. Den reagerar lika snabbt på avtryckaren och spegelmekanismen är ungefär lika snabb. Slutarljudet är lite annorlunda men tyvärr inte direkt tystare än D700. Det låter mer ihåligt ”clonk” när D700 lät mer ”clink” men jag gillar ljudet. Synd bara att det inte var lite lägre. Quiet-läget gör ingen större skillnad, drar bara ut ljudet mer och gör kameran segare. Bläddra bland bilder går lika ungefär lika snabbt. En skillnad  där man faktiskt märker att det skrivs tre gånger så mycket data är när man har tagit några kort och stänger av kameran direkt efteråt. Då kan det ta ett antal sekunder innan den stängs av eftersom den fortsätter skriva till korten. Det har jag aldrig märkt med D700. Mycket beror så klart på vilka kort man använder (jag körde Sandisks 30MB/s) och hur man fotar men i hanteringen är den för min typ av foto lika snabb som D700 var.

Den tankade över 12,6GByte bilder på 7m47s via USB3 på min dator. Det innebär att den mer eller mindre maxar mina kort som är klassade till 30MByte/s.

Nikon D800 Dynamiskt omfång

Det dynamiska omfånget är stort. Enligt Lightroom ligger i stort sett inga pixlar i änden på histogrammet. Imponerande att kunna fota i sånt motljus och få detaljer i himmel och skuggor. Bortse från mitt taskiga filter som jag aldrig skruvade av.

Bildkvalité

Ser ut att vara riktigt, riktigt bra. som jag skrev ovan finns det en del att hämta i högdagrarna och man kan (enligt uppgift) lyfta skuggorna mycket. Jag tycker bilderna ser ut som nån slags blandning av D7000 och D700 på ett bra sätt.

Övrigt

Själva hanteringen är väldigt lik D700, de största skillnaderna är fokusinställningar och liveview, inga konstigheter dock utan man fattar direkt.

Det var mina tankar efter första dagen med D800.

 

Robot?

Avslutningsvis en bild jag tyckte blev lite kul. Lite oskarp osv men ändå trevlig.